Utstilling for Nidarosdomen

Vestfrontens Mysterier

Vestfrontens hemmeligheter

På Vestfronten finner du ikke bare andektige engler og helgener. Men også en felespillede ape, Bob Dylan, en fyr med trekkspill, en kommunist og en kapitalist, en arkitekt med høydeskrekk og hans kone, en munk som legger an på en nonne og minst én elefant. Og personen som er ansvarlig for at Nidarosdomen aldri vil bli helt ferdig.

Utstillingen

Historien om hvordan Vestfronten ble til er ukjent for de fleste. Vi fikk oppdraget med å fortelle historien som starter omkring 1860 og ender drøyt hundre år senere. I denne perioden foregikk en intens kamp om hvordan veggen skulle utformes. Sterke personligheter stod mot hverandre og striden gikk mellom politikere, arkitekter, kunsthistorikere, billedhuggere og håndverkere.

Vi fikk frie tøyler til å fortelle historien som vi ville. Resultatet har blitt en gigantisk tegneserie i papp og lerret, så langt fra en støvete museumsutstilling som vi klarte å komme. Stikk innom erkebispegården og se bakomhistorien til et av Norges mest kjente landemerker! Her er overskriftene: Ung arkitekt dør i fortvilelse! Billedhugger hogger hodet av tre arkitekter! Og hvorfor er det en pizza i rosevinduet?

Ung arkitekt dør i fortvilelse! Billedhugger hogger hodet av tre arkitekter! Tysk arkitekt raserer norsk helligdom! Og hvorfor er det en pizza i rosevinduet?

Bilder fra åpningen

“Utrolig artig utstilling, historisk og moderne samtidig. Spennende for både barn og voksne. En fin opplevelse for alle som besøker Trondheim. Gratulerer!”

Besøkende, kommentar fra Facebook

“Hvorfor ble Vestfronten seende slik ut? Hvem er det skulpturene forstiller? Hvilke kjendiser var inspirasjonskilder for de enkelte statuene?”

Bilder fra byggeprosessen

Klipp og Lim stod for produksjonen av alt grafisk materiell, men sørget også for å få utstillingen opp og stå. Dette innebar mange timer med montering, snekring, lyssetting og finjusteringer for å få alt på plass.

Vi gjorde ikke bare alt det fysiske arbeidet med utstillingen, men sørget også for den tekniske løsningen. Dette innebar blant annet at vi programmerte den store skjermen som viser statuene, og at man ved hjelp av en fotpedal kan navigere gjennom utstillingen og samtidig se hvor de står på vestfronten.

“Vi er svært fornøyd med hvordan Klipp og Lim har løst denne utstillingen, dette er norsk kulturhistorie fortalt på en underholdnde og spennende måte!

Ingrid Forseth – fagleder, formidling og utstilling Nidarosdomen

Illustrasjoner

Hvem er vi?