Vestfrontens mysterier

På Vestfronten finner du ikke bare engler og helgener, men også Bob Dylan, en arkitekt med høydeskrekk og minst én elefant. Og personen som er ansvarlig for at Nidarosdomen aldri vil bli helt ferdig.
Skulpturer på Vestfronten
Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider utøver statens ansvar for restaurering, drift og vedlikehold, forskning og formidling av Nidarosdomen og Erkebispegården i Trondheim. Virksomheten har en aktiv publikumsavdeling som mottar i underkant av 500.000 besøkende hvert år.

Mål

Historien om hvordan Vestfronten ble til er ukjent for de fleste. Vi fikk oppdraget med å fortelle historien som starter omkring 1860 og ender drøyt hundre år senere. I denne perioden foregikk en intens kamp om hvordan veggen skulle utformes. Sterke personligheter sto mot hverandre og striden gikk mellom politikere, arkitekter, kunsthistorikere, billedhuggere og håndverkere.

Utfordring

Målgruppen på utstillingen om Vestfronten er typisk de store mengdene turister som kommer med buss og på nokså kort tid skal ta seg gjennom katedralen og omliggende utstillinger/bygninger. Samtidig skulle utstillingen gi fordypning i temaet, og appellere til de med god tid.

Hvordan vi kom frem til løsninga

Vi fikk frie tøyler til å fortelle historien som vi ville. Resultatet har blitt en gigantisk tegneserie i papp og lerret, så langt fra en støvete museumsutstilling som vi klarte å komme.

Vi har fokusert på å lage en umiddelbar og visuell utstilling som søker å gi alle som kommer innom et minne de tar med seg hjem. For de med god tid har vi også tilbudt mulighet for fordypning og nærlesing.

På erkebispegården kunne du også få bakomhistorien til et av Norges mest kjente landemerker! Her er overskriftene: Ung arkitekt dør i fortvilelse! Billedhugger hogger hodet av tre arkitekter! Og hvorfor er det en pizza i rosevinduet?

Bilde av utstillinga
“Utrolig artig utstilling, historisk og moderne samtidig. Spennende for både barn og voksne. En fin opplevelse for alle som besøker Trondheim. Gratulerer!”
Besøkende, kommentar fra Facebook

Byggeprosessen

Klipp og Lim sto for produksjonen av alt grafisk materiell, men sørget også for å få utstillingen opp og stå. Dette innebar montering, snekring, lyssetting og finjusteringer for å få alt på plass.

Vi sørget også for den tekniske løsningen, blant annet å programmere den store skjermen som viser statuene, og at man ved hjelp av en fotpedal kan navigere gjennom utstillingen og samtidig se hvor man står på vestfronten.

Fra utstillinga om Vestfronten

Lys og lyd

Å sette den rette stemninga, var en prioritert oppgave. Vi fikk SyncPoint til å skape et lydspor som kunne gå i en kontinuerlig løkke. Ved inngangen til utstillinga hørtes det i bakgrunnen gregoriansk korsang og inne i utstillinga var det et mer diskret lydspor med effektlyder.

Var du oppmerksom kunne du i enkelte soner høre rop i det fjerne og meisel som hamret i stein. Vi jobbet også mye med lyssetting, både for å skape en stemning og for å framheve de museale objektene i utstillinga.

Hvorfor ble Vestfronten seende slik ut? Hvem er det skulpturene forstiller? Hvilke kjendiser var inspirasjonskilder for de enkelte statuene?

Lek og aktivisering

Selv om objekter og innhold kan presenteres på engasjerende måter, opplever vi at det ligger en stor merverdi å også tilby publikum noen enkle oppgaver eller aktiviteter. Det å kunne kunne gjøre noe skaper deltagelse og smitter over på resten av museumsopplevelsen.

I denne utstillinga fikk vi laget et “statuekarusell” – trykker du på en fotpedal får du fram en liten film om hver enkelt av skulpturene på vestveggen. I tillegg laget vi tittehull i pappveggene som publikum måtte bruke litt tid på å finne. Her kunne du se små tablåer skåret ut i papp eller autentiske steinhuggerverktøy.

“Vi er svært fornøyd med hvordan Klipp og Lim har løst denne utstillingen, dette er norsk kulturhistorie fortalt på en underholdende og spennende måte!”
Ingrid Forseth – fagleder, formidling og utstilling Nidarosdomen
Illustrasjon: Politibetjenter
En illustrasjon av arkitekt schirmer som får sparken
Illustrasjon: Boksere
En illustrasjon som viser en jublende mann og en trist mann.
Illustrasjon fra utstillinga, schirmer knuser stein
To menn diskuterer innholdet i bibelen. begge med beret!