De som bygde Domen

Fortiden blir levende med fargelagte fotografier i årets utstilling på Lavetthuset ved Nidarosdomen.

Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider

Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider er en statlig bygghytte, opprettet som ytre etat under Kulturdepartementet, med hovedansvar for restaurering
og bevaring av Nidarosdomen
og Erkebispegården i
Trondheim.

Mål

Etter flere branner i middelalderen var store deler av domkirken i ruiner. Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) ble opprettet i 1869 for å gjenreise domen. Det store arbeidet som ble lagt ned, og som fremdeles pågår, er tema for årets sommerutstilling. 

Utfordring

NDR har et stort fotoarkiv som spenner over hundre år med historie. Her ser vi hvordan bygningen rekonstrueres og vi møter steinhuggere, håndverkere, kunstnere og forskere som jobbet med å gjenreise nasjonalhelligdommen. Vår jobb var å bruke dette materialet til å lage spennende utstilling.

Originalfoto Etter fargelegging

Hvordan vi kom frem til løsninga

Gjennom 20 fotografier viser vi ulike faser i gjenreisningen og vi møter et utvalg håndverkere og kunstnere. Bildeserien er supplert med et nytt foto av de som jobber i bygghytta i dag og hver dag jobber med restaureringa av Nidarosdomen. 

Vi har restaurert fotografiene og fargelagt dem for å minske avstanden til fortiden. Bildene er produsert på store format og supplert med gjenstander som steinhuggernes verktøy og gipskopier av statuer på vestfronten. 

Animasjonsfilmer

Til denne utstillinga produserte vi også to animasjonsfilmer som forteller om gjenreisninga og de ulike steinhuggerne.
Før Etter

Tone Thiis modellerer «Profeten Esekiel» i full målestokk i 1953. Modellen er plassert i en gipskopi av nisjen på vestfronten, og står på en vogn som kan trekkes ut på gulvet, slik at modellen kan arbeides med og studeres fra alle sider.

Før Etter
Kristofer Leirdal hugger «Biskop Sigurd», modellert av Dyre Vaa i 1942. Biskopen er et portrett av dikteren Aasmund Olavsson Vinje. De tre avhugde hodene er portretter av tre arkitekter som Dyre Vaa hadde en høne å plukke med. Helge Thiss, Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas.

St. Olavsportalen
Skipets nordportal under restaurering i juni 1930, med innlegging av terskelstein av marmor.

Tilsynskomiteen for restaureringsarbeidet og arkitektene på befaring i det nye
billedhuggeratelieret i mai 1933.

Fra venstre:
Aug. Albertsen, Helge Thiis, Johan Meyer,
Magnus Poulsson, Egill Reimers, Wilhelm Rasmussen, Oluf Kolsrud.

Billedhuggeren Sivert Donali fra Oppdal gjør de siste endringer på sin skulptur «Tålmodighet» etter at den er plassert på vestfronten.

Gunnar Kvam var født i 1866, og bodde i 1900 i kofoedgeilan i Ila med foreldrene. Gunnar begynte 16 år gammel ved NDR og ble etter hvert en av de dyktigste steinhuggerne der. Han arbeidet ved NDR i 31 år.

Domkirken sett fra nordvest i april 1906. Gjenoppbyggingen av skipet er så vidt begynt, og restene av vestfronten er innebygd i et trestillas.